Porselen Diş Kaplama

Beslenme alışkanlıkları, ağız hijyeni ve genetik yatkınlık, dişlerin yapısını etkileyen faktörlerdir. Dişler düzenli temizlenmediğinde zaman içerisinde sararma, çürüme ve aşınma yaşanır. Bu da başta ağrı olmak üzere pek çok şikayete sebep olmanın yanı sıra dişlerinin görünümünü de negatif şekilde etkiler. Diş kaplamaları ile dişin sağlığını korumak ve estetik görünümünü iyileştirmek mümkündür.

Dişlerin ön tarafını saracak şekilde dişe yerleştirilen ve ince, diş rengindeki kaplamalara diş kaplaması adı verilir. Diş kaplamaları genellikle porselen veya kompozit materyallerle üretilir; uygulandıktan sonra kalıcıdır. Diş kaplama işlemi; rengi bozulmuş, hasar görmüş veya anormal boyuttaki dişlere uygulanır. Bu kaplamalar tercihe göre sadece bir dişe veya birden fazla dişe uygulanabilir.

Porselen kaplamalar, kompozit kaplamalara göre lekelere karşı daha dayanıklı olma özelliğiyle öne çıkar. Doğal dişlerin ışığı yansıtma özelliğini başarılı bir şekilde taklit edebilmesi de porselen diş kaplamalarının tercih edilme sebepleri arasındadır. Ancak, kişi için en uygun olan kaplama malzemesi diş hekimi tarafından belirlenir.

Diş kaplamaları genellikle estetik olarak rahatsızlık veren bazı durumları tedavi etmek için kullanılır:

  • Beyazlatma ile düzeltilemeyen, ciddi renk değişikliği,
  • Diş aralarında fazla boşluk olması,
  • Ortalamadan daha küçük dişler,
  • Sivri veya anormal şekilli dişler.
  • Çapraşık dişlerde (hafif ve orta dereceli çapraşıklarda)
  • Eksik diş olduğu durumlarda
  • Normal dolgularla halledilemeyen çürük çeşitlerinde
  • Belirgin diş kırklarında
  • Estetik amaçlarla

Bu durumlardan bir veya daha fazla sorunları olan hastalar, porselen kaplama yapılmasına diş hekiminin de incelemesi sonucunda, birlikte karar vermektedirler. Bunların dışında iltihaplanma ve kanal tedavisi ihtiyacı olan hastalarda ise porselen kaplama uygun olmamaktadır.

Porselen Diş Kaplama Nedir?

Diş kaplamanın üretiminde porselen kullanılması, porselen diş kaplama olarak adlandırılır. Porselen, beyazlığını yapımında kullanılan ham maddeden alır ve bio-uyumlu bir maddedir. İçeriğinde metal bulunmaz ve toksik maddeler içermez. Diş kaplamalarında porselen kullanılması çok daha doğal bir görünüm elde edilmesine yardımcı olur. Porselen kaplama; diş kaybı yaşayan ya da dişlerinde sararma gibi problemleri olan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir. Kaplama; dişleri şekil, boyut ve renk olarak eşitler.

Porselen Diş Kaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Porselen diş kaplama işleminde, ilk olarak dişler kaplamanın kalınlığına uygun şekilde törpülenir. Ardından, törpülenen dişlerin kalıbı çıkarılır ve bu kalıp, kaplamaların profesyonel diş teknisyenleri tarafından hazırlanacağı bir laboratuvara gönderilir. Kalıplardan kaplama hazırlanması 1-2 haftayı bulabilir. Kaplamalar hazır olduktan sonra işleme başlanır.

Diş hekimi, kaplamanın yerleştirilmesi sırasında hastanın rahat olması için lokal anestezi uygular. Ardından hastanın doğal dişleri, kaplama ile tam bir uyum yakalamak amacıyla yeniden şekillendirilerek, kaplama işlemine hazırlanır. Diş hekimi, uyumunu ve rengi incelemek için kaplamayı dişe yerleştirir ve dişe kalıcı olarak yapıştırmadan önce gerekli düzenlemeleri yapar.

Porselen Diş Kaplama Sonrası Bakım Nasıl Yapılmalıdır?

Kaplama işleminde uygulanan anestezi etkisini yitirdikten sonra, hasta normal şekilde yeme ve içmeye geri dönebilir. Kaplamaların yerleştirilmesinden sonra bir süre bazı noktalarda sertlik hissedilebilir. Normal olan bu sertlikler, işlemden sonraki birkaç gün içinde normal yeme-içme ve diş fırçalama sonrasında geçecektir. Eğer sertlik veya çıkıntı uzun süre boyunca geçmediyse, diş hekimi kaplamaların yeniden törpülenmesinde yardımcı olabilir. Kaplamalarınızın ömrünü uzatmak için;

  • Sert objeler (kalem, buz, tırnaklar) çiğnemeyin.
  • Sert gıdaları çiğnerken arka dişlerinizi kullanmaya dikkat edin. Ön dişlerinizi yumuşak gıdaları çiğnemek için kullanın.
  • Eğer diş sıkma veya gıcırdatma sorununuz varsa, retainer kullanın.
  • Spor yaparken ağız koruyucusu kullanın.

Metal Destekli Porselen Diş Kaplama ile Zirkonyum Destekli Kaplamalar Arasında ki Fark Nedir?

Her iki malzeme için kesilmesi gereken diş miktarı hemen hemen aynıdır. Metal destekli kuronların alt yapısı gri metalden olur ve direnci zirkonyuma göre daha fazladır. Estetik olarak ince dişeti yapısı olan hastalarda gri bir yansıma yapabilir. Zirkonyum destekli kuronların alt yapısı ise zirkonyum olarak adlandırılan beyaz bir malzemeden yapılmıştır. Bu nedenle diş eti altında gri yansıma oluşturmaz. Her iki malzemenin de üst yapısı porselen ile kaplanır.

Kaç Seansta Köprülerim Biter ve Bu Seanslarda Neler Yapılır?

Porselen kuronların hazırlanması için en az dört seans gerekir. Bu seanslarda aşağıdaki işlemler yapılır :

  • Dişlerin Hazırlanması ve Ölçü: Restorasyon yapılacak diş ya da dişler, uygulanacak tedaviye göre küçültülür ve bütün ağzın detaylı ölçüsü alınır. Bu işlem karar verdiğiniz anda hemen başlar.
  • Alt Yapı Provası: Laboratuvarda alınmış ölçüden elde edilen ağız modeli üzerinde hazırlanan zirkon veya metal altyapının ağız ortamında prova ve uyumlanması yapılır.
  • Porselen Diş Kaplama Prova: Laboratuvarda metal altyapı üzerinde hazırlanan porselenin ağız içinde komşu ve karşı dişlerle uyumlaması ve kontrolleri yapılır. Renk ve estetik olarak hastanın da fikirleri alınır. Cila yapılmak üzere laboratuvara gönderilir. Beğenilmeyen bir estetik olduğunda bu seans tekrarlanabilir.
  • Cila ve Simantasyon: Laboratuvarda cilası yapılan restorasyon son kez ağızda denenir. Herhangi bir problem yoksa, hastanın da onayı alındıktan sonra restorasyon diş üzerine sabitlenir. Hastaya protez ve ağız bakım teknikleri anlatılır.

Porselen Diş Kaplama Hangi Durumlarda Atılır?

Porselen dişin yapılmasındaki en önemli neden hastanın tedavi edilemeyen bir çürüğünün olması ya da diş kaybı yaşamasıdır. Diş kaybının ardından oluşan diş boşluğu hastanın hayat kalitesini etkileyeceği ve yiyip içme konusunda sıkıntılar yaşayabileceği için bu gibi durumlarda tercih edilir. Son olarak estetik bir gülüşe sahip olmak isteyen ya da dişinde şekil bozukluğu olan hastalar porselen diş yaptırabilir 

Porselen Diş Kaplamanın Avantajları:

  • Dayanıklı bir materyal olduğu için uzun zaman porselen dişi kullanmak mümkündür.
  • Düşük maliyeti ve estetik görünümü ile hastalar tarafından tercih edilir.
  • Tedavi süreci diğer işlemlere göre daha kısa sürer.
  • Güzel bir gülüş kazanmanızı sağlar. Estetik kaygı taşıyan hastalar tarafından da sıkça tercih edilen bir yöntemdir.

Diş Kaplamanın Dezavantajları Nelerdir?

  • Diş kaplaması geri alınamaz. Kaplamalar hasar gördüklerinde genellikle tamir edilemez.
  • İşlem sonrasında dişler sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı daha hassas hale gelebilir.
  • Kaplamalar, diğer dişlerin rengiyle tam olarak eşleşmeyebilir. Kaplamanın rengi, yerine oturtturulduktan sonra değiştirilemez. Diş beyazlatma işlemi kaplama yaptırmadan önce yapılmalıdır.
  • Kaplamalar nadiren de olsa yerinden çıkabilir veya düşebilir. Bunun olma olasılığını en aza indirmek için sert gıdaları yerken dikkatli olmak gerekir.
  • Dişini sıkan ve gıcırdatan kişiler için porselen kaplamalar pek uygun değildir. Bu hareketler kaplamaların çatlamasına neden olabilir.