Hamilelikte diş tedavisi yapılabilir mi?
Hamilelik döneminde diş ve diş etiyle ilgili tedavilerin yapılamayacağına ilişkin inanış doğru değildir. Hamilikte hormonal değişiklikler diş eti iltihaplarını tetikleyebilir ve dişlerinizde oluşan bu problemlerin erken doğuma dahi yol açabilecek çok ciddi sonuçları olabilir.
Gebeliğinizi planlıyorsanız gebelik öncesi sağlık kontrollerinize diş hekimi kontrolünü de eklemelisiniz. Gebeliğinizi öğrendikten sonra da görülebilecek diş eti problemlerine karşı ağız bakımınızı ihmal etmemeli ve hamilelik döneminde diş hekimi kontrollerine de gitmelisiniz.
Hamilelikte ağız bakımı ve diş tedavisinde, ağrının bebeği etkilememesi için özellikle 16-28. Haftalar arasında tedavi yapılması tercih edilmelidir. Gebelikte diş tedavisi, kanal tedavisi, hatta anestezi altında bile diş çekimleri yapılabilir.
Tedavi sırasında kullanılan lokal anesteziklerin (uyuşturucuların) bebeğe hiç zararı yoktur. Antibiyotik tedavisi gerekiyorsa diş doktorunuz kadın doğum uzmanı ile görüşerek bebeğe zarar vermeyecek antibiyotik verebilir.
Kısaca gebelik diş ve diş eti sağlığını da etkileyen bir durumdur, dişlerdeki problemler erken doğuma varabilecek önemli sağlık sorunlarına yol açabilir ve bu nedenle diş tedavisi aksatılmamalıdır.
Bu dönemde bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılması gerektiğini belirtmiştik. Ancak kullanılan her antibiyotiğin bebeğin dişlerinde lekelenmelere neden olduğu kanısı yanlıştır. Dişlerde renklenmelere neden olan antibiyotuk grubu “tetrasiklinler”dir. bunun dışındaki antibiyotiklerin renklenme yaptığı kanıtlanamamıştır.
Hamilelikte anestezi konusu ise diş hekiminizin uygun gördüğü durumlarda lokal anestezi ile sizin tedavinizi yapmasında bir mahsur yoktur. Bu durumda ağrı duymayacağınız için daha az gerginlik hissedersiniz.
Hamilelikte Fluor tableti almanın bebeğinize bir yararı olmaz. Çünkü flour tableti plasentadan geçmez. Bunun yerine diş hekiminizden sizin dişlerinize flour uygulaması yapmasını isteyebilirsiniz.