Ağız kokusu (halitozis) neden meydana gelir?
Ağız kokusu temelde, ağız ve mide-bağırsak sisteminin içinde yer alan çeşitli biyokimyasal maddelerin mikroorganizmaların etkisiyle, bazı kimyasal reaksiyonlara maruz kalması sonucu açığa çıkan kötü kokulu gazların etkisiyle meydana gelir. Bu biyokimyasal maddeler yiyecek artıkları olabileceği gibi, farklı hastalıkların etkisiyle ağız-mide veya bağırsak dokuları boyunca biriken farklı biyolojik maddeler de olabilir.
Yirmi yaş dişi (yirmilik diş) nedir, ne zaman çekilmelidir?
Yirmi yaş dişleri, çenenin her iki tarafının en sonundaki üçüncü büyük azı dişleridir. Ağızda çıkan en son dişler olduğundan ve genellikle 16-25 yaş arasında çıktığı için bunlara akıl dişi de denmektedir. Kısmen çıkmış veya çarpık çıkmış yirmi yaş dişleri de ağrıya , çapraşığa veya hastalığa yol açabilir. Yirmi yaşından önce çekilen yirmi yaş dişlerinin kökleri daha az gelişmiş olacağı ve bu yaşlarda yapılan diş çekimleri daha az komplikasyonlara neden olabileceği için yirmili yaş dişleri için 16 ve 19 yaşları arasında muayene olunması tavsiye edilmektedir.
Hamilelikte Diş Tedavisi
Hamilelik döneminde diş ve diş etiyle ilgili tedavilerin yapılamayacağına ilişkin inanış doğru değildir. Ağız bakımı ve diş tedavilerinde, ağrıların bebeği etkilememesi için özellikle 16-28 haftalar arasında tedavi yapılması tercih edilmelidir.
Süt Dişleri Hakkında Merak Ettikleriniz
Süt dişleri, çocuk 6-8 aylıkken çıkmaya başlar. 2.5-3 yaşında toplam 20 adet (alt çenede 10, üst çenede 10) olacak şekilde dişlerin çıkması tamamlanır. Süt dişleri yaklaşık 12 yaşa kadar ağızda kalmakta ve çocuğun hem ağız hem de genel sağlığında önemli rol oynamaktadırlar.
Dişlerimizi Nasıl Fırçalamalıyız?
Diş fırçasını 45 derecelik bir açıyla dişlerinizin üzerine yerleştirin ve dişlerinizi bu şekilde fırçalayın. Dişlerinizin iç yüzeyini dikey ve dairesel hareketlerle temizleyin. Diş fırçasını ileri-geri hareket ettirerek dişlerin iç yüzeyini temizleyebilirsiniz. Arka dişlere doğru diş fırçasını yönlendirin.
Dişeti Hastalıkları Nedir ve Nasıl Oluşur?
Diş eti hastalıkları en az diş çürükleri kadar diş kaybına neden olabilen önemli rahatsızlıklardır. Dişetleri ağzımızın ve dişlerimizin altyapısını oluşturur. Sağlıklı dişeti gül kurusu pembe renklidir ve dişleri sıkıca sarar. Dişetleriniz sağlıksızsa, dişleriniz çürük olmasa bile bir gün dişlerinizi kaybedebilirsiniz demektir. Temel neden kötü ağız hijyeni ve bunun sonucu oluşan diştaşları yani tartarlardır. Bunun yanı sıra bazı sistemik hastalıklar da ilk önce dişetlerinden belirti verirler. Örneğin lösemi gibi.