İmplant Nedir?
İmplant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve genelde titanyumdan yapılan yapay diş kökleridir. İmplant doğal dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlayan en iyi alternatiftir. Diş kaybı ile ortaya çıkan önemli sorunlardan biri olan çene kemiğindeki erimenin durdurulması bugün için ancak implantlarla elde edilmektedir. İmplantlar geleneksel kaplama ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarken, yüzünüzde doğal bir görünümü de beraberinde getirir. Bugün implantlar diş hekimliğinin 21. yüzyıldaki en önemli gelişmesidir.
İmplantların Kullanım Alanları
Diş implantları sadece eksik dişi gidermek amacıyla uygulanmaz. Aynı zamanda hareketli protezlerin ağızda daha rahat tutunabilmesi amacıyla da diş implantı uygulanabilmektedir. Hareketli protez kullanan çok sayıda kişi beslenme, çiğneme ya da konuşma esnasında protezlerinin kolayca çıkmasından ya da oynamasından şikayet eder. Bu şikayeti ortadan kaldırmak için de farklı bir teknik ile diş implantı uygulaması yapılabilmektedir.
Dental implant nedir ?
Dental implantlar diş kökü yerine geçen vidalardır. Dental implantlar kaybedilen dişlerin yerine yerleştirilir ve bir süre sonra kemik dokusu ile birleşerek insan vücuduyla tamamen uyumlu hale gelir. Günümüzde dental implantlar sayesinde diş eksikliğinde boşlukları kapatmak için artık komşu dişleri aşındırarak köprü kaplama yapma zorunluluğu ortadan kalkmıştır. Tam dişsizlik durumlarında da hastalara hareketli bir protez yerine dental implantlar kullanılarak sabit dişler yapılabilmektedir. Dental implantların herhangi bir yan etkisi yoktur.
Dental İmplantların Avantajları Nelerdir?
Daha estetik bir görünüm: Dental implantlar kemik ile kaynaştıkları için diş etinden çıkış profile olarak doğal dişlerle birebir benzerlik gösterir bu da daha estetik ve doğal bir görünüm sağlar.
Daha iyi fonasyon: Ağıza düzgün oturmayan veya tutuculuğu iyi olmayan protezlerde konuşma sırasında zorlanmalar olabilir. Dental implantlar sabit oldukları için bu gibi durumlar ile karşılaşılmaz
Daha rahat çiğneme: Tutuculuğu iyi olmayan protezlerde çiğneme yapmak çok zordur. Dental implantlar bu problemlerin önüne geçer.
Daha iyi ağız sağlığı: Dental implantlar doğal dişlerinize herhangi bir işlem uygulanmasını (diş kesimi vs.) gerektirmez. Ayrıca diğer dişlerden bağımsız olarak yapılan implantlar sayesinde diş arası temizliği köprülere gore daha rahat yapılabilir ve bu da ağız sağlığını iyileştirir.
Dayanıklılık: İmplantlar düzenli ağız bakımı yapılan ve diş hekimi kontrollerini aksatmayan hastalarda çok uzun yıllar hatta bazen bir ömür boyu hizmet verebilir.
Dental İmplant Tedavisi Ağrılı bir Tedavi midir ?
Dental implant yerleştirilmesi sırasında hasta local anestezi etkisi altında olacağından, işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetme durumu söz konusu değildir. Dental implant uygulanan hastaların birçoğu tedavi sonrası hafif bir ağrıdan bahsetmektedirler. Bu hafif ağrı ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilmektedir. Hastaların büyük bir bölümü dental implant tedavisi sonrası duyulan ağrının basit bir diş çekimi sonrasından duyulan ağrıdan bile daha az olduğunu söylemektedir.
Dental İmplant Bakımı Zor mudur?
Dental implantlar ldoğal dişlerden farklı olarak herhangi bir bakım yöntemi gerektirmezler. Dental implant bakımında düzenli diş fırçalama, diş ipi veya ara yüz fırçası kullanımı ve rutin diş hekimi kontrolleri haricinde ekstra bir yöntem gerekmemektedir.
Dental implantı yaptırmaya karar verdikten sonra hangi aşamalar izleniyor?
Ağız içi muayenesi ve gerekli radyolojik (röntgen) incelemeler yapıldıktan sonra lokal anastesi altında tek seansta dental implant yerleştirilmektedir. Bazı durumlarda çok sayıda implant yerleştirilmesi söz konusuysa cerrahi işlemin çok uzun tutulmaması için implantlar birkaç gün veya birer hafta arayla iki veya üç defada uygulanabilmektedir.
İmplantlar yerleştirildikten sonra osteointegrasyon dediğimiz; implantın çene kemiği ile kaynaşması için bir bekleme süresi vardır. Bu üst çenede 3-3,5 ay; alt çenede ise 2-2,5 ay kadardır. Bu sure kemik yetersiz olduğunda ve yapay kemik malzemeleri kullanılan bazı durumlarda artabilir. Fakat implant ilk konulduğundaki kemiğe tutunma oranı yüksekse daha kısa sürede beklenebilir. Gerekli sure tamamlandıktan sonra 7 ile 14 gün arasında boşlukları kapatacak kaplama ve köprüler rahatlıkla yapılıp bitirilebilir.
Dental İmplantlar Herkese Uygulanabilir mi?
Çoğu durumda diş çekimi veya herhangi bir oral cerrahi girişim yapılmasına engeli olmayan hastalara, implant uygulaması da yapılabilir. İmplant uygulamasından once hastanın herhangi bir diş eti hastalığı olmadığına emin olunmalıdır. Gelişen teknoloji ve yapay malzemeler ile artık kemik eksikliği implant yapılmasına bir engel teşkil etmemektedir. Aşırı sigara kullanan hastalar, kontrol altında olmayan kronik rahatsızlığı bulunan hastalar ( diabet, kalp, tansiyon vs.) veya baş boyun bölgesinden radio terapi görmüş hastalara implant uygulamasından once detaylı değerlendirmeler yapılması gerekmektedir.
İmplantın kanser hastalığına yol açma olasılığı var mıdır?
Böyle bir olasılık yoktur. Bu konuda örnek hiçbir vakaya rastlanmamıştır.
Eksik dişlerin tedavisinde en iyi yöntemlerden biri diş implantlarıdır. İmplantlar bir diş kaybettiğinizde bozulan destek kemiğinin korunmasına yardımcı olurlar. Kemik kaybı dişleri kaybetmenin en büyük sebeplerinden biridir.
Bir diş implantı, genellikle eksik bir dişin kök kısmının yerine yerleştirilen, küçük, titanyum bir vidadır. Bir implant yerleştirmek için kullanılan cerrahi prosedür aslında oldukça hafif ve rutin olup, çoğu vakada sadece lokal anestezi gerektirir. İyileşme döneminden sonra implant, mevcut doğal dişlerinize uyacak şekilde özel olarak yapılmış, gerçeğe yakın bir kron ile kaplanır. İmplantların belgelenmiş başarı oranı % 95‘in üzerindedir ve bu da diğer protez seçeneklerinden önemli ölçüde daha yüksektir.
Dental İmplant Operasyonu Sonrası Hastaların Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
- Hastalar implant uygulamasının yapıldığı gün çok soğuk veya çok sıcak yiyecek içeceklerden uzak durmalıdır.
- Hastalar implant uygulamasının yapıldığı gün çok sıcak duş almamalıdır.
- Hastalar implant uygulaması sonrası lokal anestezi etkisi geçene kadar gıda tüketiminden uzak durmalıdır (ortalama 3 saat).
- Operasyon sonrası sigara kullanılmamalıdır.
- Hastalar implant uygulamasının yapıldığı gün yumuşak gıdalar tüketmelidir (çorba, makarna, sebze vs.).
- Hastalar işlem sonrası 36 saat tükürmemelidir. Tükürmek pıhtı oluşumunu bozup kanamaya yol açabilmektedir.
- İşlem sonrasında işlem bölgesinde ilk 24 saat ara ara sızıntı şeklinde hafif kanama olabilmektedir. Kanama hiç durmadan devam ediyor veya şiddeti artıyorsa doktorunuza haber vermelisiniz.
- İlaç kullanımı gerekli ise (antibiyotik, ağrı kesici, gargara vs.) doktorunuzun size söylediği şekilde kullanmaya özen göstermelisiniz.
Dikişsiz İmplant Uygulaması Nedir?
İmplant tedavisinde vidaların çene kemiğine yerleştirildikten sonra dikiş atılmadan çeşitli yöntemler kapatılması yöntemine Dikişsiz İmplant Uygulaması denir.
İmplant tedavileri genellikle diş etlerinin kesilmesi sonucunda implantların çene kemiğine yerleştirilmesi ve daha sonra diş etlerinin dikilmesi ile tamamlanır. Ancak dikişsiz implant tedavisinde hiçbir şekilde diş etlerine kesik atılmadan implantlar çene kemiğine yerleştirilir. Bu yöntem sayesinde implant tedavisinin süresi kısalır ve ortaya çıkabilecek ev enfeksiyon gibi durumların önüne geçilmiş olur.
Dikişsiz implant, vidaların takılacağı bölgenin diş etinde hiçbir şekilde kesim işlemi uygulanmadan ve çene kemiğini görünür hale getirmeden kapalı olarak çeşitli tekniklerle gerçekleştirilen tedavidir. İmplant tedavisinde iki aşama vardır Bunlardan birincisi, implanttın çene kemiğine yerleştirilmesidir. Vidanın çene kemiğine tamamen oturması, kaynaşması ve işlem gören diş etlerinin iyileşmesi için belli bir süre beklenmesi gerekir. İkinci aşamada yerleştirilen vidanın üzerine seramik ya da porselenden üretilen işler sabitlenerek tedavi tamamlanır. Dikişsiz implant tedavisinde ise hem implant hem de destek diş aynı seansta çene kemiğine yerleştirilerek tedavi süreci tamamlanır. Bu tedavi normal implant tedavisinde göre daha hızlı gerçekleştirildiği için ve Tedavi sonrasında oluşabilecek komplikasyonları ortadan kaldırdığı için günümüzde sıklıkla başvurulan bir tedavi yöntemi olmuştur.
Dikişsiz İmplant Uygulamasının Avantajları ve Dezavantajları
Dikişsiz İmplant tedavisi geleneksel implant tedavisine göre birçok farklı avantaja sahip olsa da çeşitli dezavantajları da vardır.
Dikişsiz İmplant Uygulamasının Avantajları
- Geleneksel implant yöntemine göre daha hızlı bir şekilde sonuçlanmaktadır.
- İmplant vidalarının çene kemiğini yerleştirmesi daha kolay ve daha isabetli şekilde yapılmaktadır.
- Geleneksel implant yönteminden sonra ortaya çıkabilecek olan kanama şişme gibi çeşitli enfeksiyonları ortaya çıkma olasılığını oldukça düşürmektedir.
- Bu tedavide kullanılacak olan implantlar daha estetik olduğu için kişiye fonksiyonel ve estetik açıdan bir artı sağlamaktadır.
Dikişsiz İmplant Uygulamasının Dezavantajları
- Dikişsiz implant tedavisinden yararlanmak isteyen bireyin sağlam bir çene kemiği yapısına sahip olması gerekir. Aksi takdirde bu tedavi uygulanamaz.
- Diğer implant tedavisine göre bu tedavinin ücreti oldukça fazladır
- Dikişsiz implanttı uygulayacak olan diş hekiminin tecrübesi ve bilgi birikimi oldukça önemlidir. Çünkü tedavinin bir şekilde tamamlanması için planlama süreci ve uygulama sürecinde hiçbir sorun ortaya çıkmaması gerekir. Aksi takdirde, kesik atılmadan tedavi edileceği için ortaya çıkabilecek herhangi bir duruma müdahale etme şansı olmayacaktır.
Dikişsiz İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dikişsiz implant tedavisinde diş hekimleri ilk olarak hasta bireyin şimdiki problemi ve durumu görebilmek için röntgen ve fotoğraf isteyebilir. Daha sonra elde ettiği görüntüler sonucunda cerrahi süreç planlanır. Çene kemiğinin durumunu görebilmek için diş hekimleri üç boyutlu görüntüler alarak hasta bileyim bu tedaviye uygun olup olmadığını araştırır. Ayrıca 3 boyutlu görseller yardımıyla implanttın yerleştirileceği bölge tam olarak belirlenerek ona göre hesaplamalar yapılır.
Hasta bireyim diş etini punch ile küçük bir delik açılarak implant deliğe yavaş yavaş dökülür. Daha sonra laboratuvar ortamında seramik ya da porselenden üretilen kromlar yerleştirilen İmplanta monte edilerek süreç tamamlanır. Tüm bu süreç yaklaşık olarak 5 ila 10 dakika arasında sürmektedir.